:)
benek: dłuższa przekątna równoległoboku o kacie ostrym 60 stopni ma długość trzy pierwiastki z siedmiu
różnica długości jego boku równa się 3 oblicz pole tego równoległoboku i długość przekątnej
krótszej?.
3 cze 21:38
AS: Dane: przekątna d = 3*√7 , kąt ostry α = 60o , różnica boków a − b = 3
Znaleźć pole S i krótszą przekątną m
Kąt rozwarty β = 180 − α = 120o
Z tw.cos. d2 = a2 + b2 − 2*a*b*cos(β)
Podstawiam b = a − 3 , cos(β) = cos(120o) = −12
d2 = a2 + (a − 3)2 − 2*a*(a − 3)*(−1/2)
Po uporządkowaniu równanie kwadratowe względem a
3*a2 − 9*a*+ 9 − d2 = 0
Wyliczyć a z równania kwadratowego,
potem b, pole S = a*b*sin(α) i krótszą przekątną tw.cos.
4 cze 09:12