Dariusz: √3 +
√2 (
√3 +
√2)(
√3 -
√2) 3-2
------------- = ------------------------------- = ----- = 1
√3 -
√2 (
√3 -
√2)(
√3+
√2) 3-2
Druga liczba jest symetryczna takze wiec wynosi 1... czyli wynik to
1-16
√16 1-16*4
------------- = ---------=1/4-16
4 4
1. (4x-6)
2 = (x+4)(x-9)...
16x
2 - 24x + 36= x
2 - 36
15x
2-24x=-72
15x
2-24x+72=0
I teraz delta itp.
2. -3x
2+9x+8 = 0
Przerzuce sobie wyrazy na druga strone bo nie lubie jak mam - przy x
2
Zatem 3x
2 - 9x - 8=0
Δ = b
2 - 4ac
Δ = 81 - 4*(-8)*3 = 81 + 96 = 177
x
1 = -b -
√Δ x
2 = -b +
√Δ
----------- --------------
2a 2a
i pozostalo wyliczyc co jest juz proste..
3. (5x+2)(5x+2)
2 = 20x
Wymnazamy nawiasy, przerzucamy na jedna strone i pewnie liczymy delte i pierwiastki..
4. Zauwazamy, ze to rownanie jest rownowazne rownaniu : x(-4x - 5)=0 ... Iloczyn dwoch
wyrazow jest rowny 0 jezeli ktorys z nich jest rowny 0, zatem x
1 = 0, x
2= -5/4