Liczby u{ 27}{2} , a , b , 4 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz a i b.
magda: Liczby
272 , a , b , 4 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz a i b. Bardzo proszę o pomoc
13 sty 16:29
Janek191:
27/2 , a, b, 4 tworzą ciąg geometryczny , więc mamy
a2 = ( 27/2)*b
b2 = a*4 = 4a => b = 2 √a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli
a2 = (27/2) *2 √a = 27 √a =27 a1/2 / : a1/2
a3/2 = 27 = 93/2
a = 9
======
b = 2 √9 = 2*3 = 6
=================
13 sty 21:07
tom: Mogę wiedzieć z jakiego zbioru jest to zadanie?
20 gru 13:33
Eta:
| | a4 | | 4 | | 8 | | 2 | |
q3= |
| = |
| = |
| ⇒ q= |
| |
| | a1 | | 27/2 | | 27 | | 3 | |
| | 27 | | 2 | | 2 | |
to a= |
| * |
| = 9 i b= 9* |
| = 6 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
20 gru 18:21