wielomiany
ahu8: Wyznacz wszystkie wartości m∊R, dla których pierwiastki wielomianu
w(x)=x3−(m+10)x2+(10m+16)x−16m
są trzema kolejnymi wyrazami malejącego ciągu geometrycznego.
Jak ruszyć to zadanie?
13 sty 16:21
ahu8: zaczęłam od założeń
m+10≠0 oraz 10m+16≠0
m≠−10 m≠−1,6
nie ma wspólnego czynnika, więc dalej nie wiem co robić...
13 sty 17:35
zombi: Spróbuj tak, nie wiem czy coś wyjdzie, ale warto spróbować
Niech W(x)=(x−a)(x−aq)(x−aq
2)
W(x)=x
3−(a+aq+aq
2)x
2+aq(a+aq+aq
2)x−a
3q
3
| ⎧ | a+aq+aq2=m+10 | |
| ⎨ | aq(a+aq+aq2)=10m+16 |
|
| ⎩ | a3q3=16m | |
Podziel pierwsze równanie przez drugie
| 1 | | m+10 | | 10m+16 | |
| = |
| ⇒ aq= |
| ← to podstaw to 3 równania |
| aq | | 10m+16 | | m+10 | |
Spróbuj czy coś wyjdzie.
13 sty 17:45
ahu8: Dzięki za podpowiedź. Liczę i liczę i ogromne liczby wychodzą. ale wychodzą

wkrótce dojdę do
rozwiązania
13 sty 18:20