krótki opis zadania ^^
Patryk: Trzy liczby, ktorych suma jest rowna 57, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli od pierwszej z nich
odejmiemy 2, od drugiej 3, a od trzeciej 7, to otrzymany ciąg różnic będzie ciągiem
arytmetycznym. Znajdź te liczby.
3 cze 21:28
Eta: Podpowiadam
3 cze 21:32
Patryk:
3 cze 21:34
Eta:
Patryk, tego typu zadań . tu na forum od liku

wystarczy popatrzeć na sposób rozwiązywania i dałbyś sobie radę

Po to jest to forum!
podam wskazówki:
a, b,c −−−−− tworzą ciąg geom. to:
z def. ciągu masz pierwsze równanie:
b2 = a*c
oraz z treści zad:
a+b +c = 56
oraz:
a −2 , b −3, c −7 −−−− tworzą ciąg arytm. to z def. c. arytm:
masz trzecie równanie:
2( b −3) = a −2 + c −7
Uporządkuj i rozwiążukład tych trzech równań i podaj a , b, c
Powodzenia ... poradzisz już sobie napewno

Podne wyniki mogę sprawdzić .....
3 cze 21:39
Patryk: ok zaraz bede liczyl i napisze wyniki. wielkie dzieki za wskazowki
3 cze 21:43
Patryk: hmm... a mogl(a)bys mi pomoc z troche inna metoda?
mam taki uklad rownan:
a1+(a1*q)+(a1*q2)=57
a1*q − 3 = [(a1−2)+(ai*q2 −7)]/2
z pierwszej linijki a1 wyciagam przed nawias:
a1(1+q+q2)=57 dziele to przez nawiasi otrzymuje
a1= 57/1+q+q2
no i wlasnie tu zaczynaja sie schody... po podstawieniu za a1 tego co wyszlo stoje w miejscu
3 cze 21:51
Eta: Poprawiam ..... oczywiście a+b+c =
57 ....a nie 56 ...
3 cze 21:53
Patryk: chyba Cie juz nie ma Eto
3 cze 22:20
Eta:
Jestem już

jak bardzo chcesz za pomocą a
1 i q
To proszę:
a
1( 1 +q +q
2)= 57
drugie piszę nieco inaczej:
| | a1 −2 + a1*q2 −7 | |
a1*q −3 = |
| ......... /*2
|
| | 2 | |
2a
1*q − 6 = a
1 +a
1*q
2 − 9
a
1 − 2a
1q + a
1q
2 = 3
teraz taki "myk"
a
1(1 +q+q
2) − 3a
1*q= 3 podstawiamy za pierwszy człon = 57
57 − 3a
1q= 3 => 3a
1q= 54 =>
a1q= 18
( czyli to drugi wyraz tego ciągu)
podstaw do równania:
a
1 +18 +18q =57 => a
1 +18q= 39
i a
1 +18 q = 39
rozwiąż równanie z "q" policz deltę i
wynik
ostateczny to: 27, 18, 12 ...... to te liczby lub 12, 18 , 27
3 cze 22:25
Eta: Już jestem

byłam coś przegryźć
3 cze 22:26
Patryk: nie rozumiem tylko skad ten "myk"
3 cze 22:44
Patryk: mozesz wytlumaczyc?
3 cze 22:48
Patryk: juz rozumiem
3 cze 22:50
Eta:
3 cze 23:04
Patryk: wynik chyba jest 27 , 18 , 9 a nie 12
3 cze 23:10
Patryk: sorry 6
3 cze 23:12
Patryk: kurcze nie widze co pisze 8 mialo byc
3 cze 23:12
Patryk: a jednak moj blad

to juz zmeczenie chyba wszystko poprawnie

wielkie dzieki

pozdrawiam
3 cze 23:16
lol: ←←←←←→→→→
4 cze 15:39