Rozwiąż nierówność wielomianową
Łukasz : Witam mam straszny problem z rozwiązaniem tej nierówności będę bardzo wdzięczny za pomoc.
(x−4)(x5−3x4−4x3+8x2−24x−32)>0
13 sty 15:54
PW: 24=8.3 i 32=8.4, to podpowiada jak grupować.
13 sty 16:06
Łukasz: x
5−3x
4−4x
3+8x
2−8x*3−8*4 i dalej nie wiem co z tym zrobić

/
14 sty 16:17
Łukasz: Podzieliłem ten wielomian przez 2 i wyszło mi x4−x3−6x2+4x2−16
14 sty 16:25
Aga1.: Ale dwa nie jest pierwiastkiem , podziel przez x−1.
14 sty 16:37
Mila:

w(1)=1−3−4+8−24−32≠0
w(−1)=−1−3+4+8+24−32=0
x
5−3x
4−4x
3+8x
2−24x−32):(x+1)=x
4−4x
3+8x−32
Horner
1 −3 −4 8 −24 −32 x=−1
1 −4 0 8 −32 0
Q(x)=x
4−4x
3+8x−32=(x
3(x−4)+8(x−4)=(x−4)*(x
3+8)=(x−4)(x+2)(x
2+2x+4)
(x
5−3x
4−4x
3+8x
2−24x−32)=(x+1)*(x−4)*(x+2)(x
2+2x+4)
Wracamy do nierówności
(x−4)(x+1)*(x−4)*(x+2)(x
2+2x+4)>0⇔
(x+1)*(x−4)
2*(x+2)(x
2+2x+4)>0 [(x
2+2x+4)>0 każdego x∊R)
⇔(x+1)*(x−4)
2*(x+2)>0
Miejsca zerowe:
x=−1,x=−2,x=4 podwójny
x∊(−
∞;−2)∪(−1;4)∪(4;
∞)
14 sty 17:24