Sofizmat 1=2. Jak udowodnić? Proszę o pomoc.
Olivka: Mam taki prolem... Mianowicie − jak udowodnić matematycznie sofizmat 1=2

Bardzo proszę o szczegółowe wytłumaczenie
3 cze 21:25
Olivka: Ktoś ma jakiś pomysł?
3 cze 21:34
Andrzej: jest taki na dzielenie przez zero, a ja znam jeszcze jeden inny ...o ile znasz pochodne
3 cze 22:09
Bogdan:
Słowo "udowodnić" w tym przypadku jest chyba nadużyciem, ale spróbujmy:
| | 9 | |
1 − 3 = 4 − 6, dodajemy obustronnie |
| , |
| | 4 | |
| | 9 | | 9 | |
1 − 3 + |
| = 4 − 6 + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
1 − 2*1* |
| + |
| = 4 − 2*2* |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
(1 − |
| )2 = (2 − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
1 = 2
3 cze 22:34
;'wrkle;': ∑⇔γγγππππππππππππ⊂⊂
7 sty 14:45
Filippo: przykład wyżej jest błędny
(1−32)2=(2−32)2
jak się chce się skrócić kwadraty trzeba to wrzucić pod wartość bezweględną
,czyli powinno to wyglądać tak
|1−32| = |2−32|
|−12 |= |12|
12 = 12
co jak naj bardziej jest prawdą.
29 sty 11:28
Kacper:
Zatem nie wiesz co to sofizmat
29 sty 11:45
Filippo: Miałeś racje.
5 lut 15:19