Geometria analityczna, okrąg i prosta
haki: Znajdź równanie okręgu o promieniu √5 stycznego do prostej y=12x+2 w punkcie P(2,3).
Proszę o pomoc.
13 sty 15:42
haki: Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
13 sty 17:50
Skipper:
...zatem środek tego okręgu leży na prostej prostopadłej do danej prostej
i przechodzącej przez punkt P ... jest też odległy od P o √5
13 sty 18:00
haki: prosta prostopadła: y=−2x+7
jak dodać to √5?
13 sty 18:20
Janek191:
S = ( a; b), r = √5
y = (1/2) x + 2
P = (2; 3)
Przez punkt S i P prowadzę prostą prostopadłą do danej:
0,5 *a1 = − 1 => a1 = − 2
y = − 2 x + b1
Wstawiam 2 za x i 3 za y
3 = − 2*2 + b1
3 + 4 = b1
b1 = 7
y = − 2x + 7
===============
S = ( a; b) leży na prostej o równaniu y = − 2 x + 7
Ma być
I PS I = r
czyli
I PS I2 = r2
I PS I2 = ( a − 2)2 + ( b −3)2 = √52
ale b = −2a + 7
więc
a2 − 4a + 4 + ( − 2 a + 7 − 3)2 = 5
a2 − 4a + 4 + ( 4 − 2a)2 = 5
a2 − 4a + 4 + 16 − 16a + 4 a2 − 5 = 0
5 a2 − 20 a + 15 = 0 / : 5
a2 − 4 a + 3 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −4)2 − 4*1*3 = 16 − 12 = 4
√Δ = 2
a1 = ( 4 − 2)/2 = 1 oraz a2 = ( 4 + 2)/2 = 3
zatem
b1 = −2*1 + 7 = 5 oraz b2 = − 2*3 + 7 = 1
Mamy: S1 = (1; 5) oraz S2 = ( 3; 1)
oraz dwa okręgi o równaniach:
( x − 1)2 + ( y − 5)2 = 5 oraz ( x − 3)2 + ( y − 1)2 = 5
================================================
13 sty 18:49
haki: Dziękuje!
13 sty 19:07