.
Stefan: Prosze o rozwiazanie tych dwoch granic... Kompletnie nie wiem o co w nich chodzi.
x→2
x→0
13 sty 15:34
szopenskacz: 1) o ile dobrze robię
| | 2x | | 4 | |
z de l'hospitala = |
| = |
| = 4 |
| | cos(x−2) | | 1 | |
13 sty 15:42
asdf:
zmienna:
y=2−x ⇒ x=2−y
x→2 ⇒ y→ 0
| | (2−y)2−4 | |
limy→0 |
| = |
| | sin(2−y−2) | |
| | 4−4y+y2 − 4 | |
limy→0 |
| = |
| | sin(−y) | |
| | −y(4−y) | | 1*(4−0) | |
limy→0 |
| = |
| = 4 |
| | sin(−y) | | 1 | |
Jak dasz swoje obliczenia do drugiego to zrobie.
13 sty 15:45
Stefan: w 2 przykladzie wychodzi mi 0 czy taki jest wynik?
13 sty 15:55
szopenskacz: | | 1 | |
mi wyszła |
| , też bym chciał wiedziec  |
| | 2 | |
13 sty 15:58
pigor: ... np. tak :
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
1) limx→2 |
| = limx→2 |
| = |
| | sin(x−2) | | sin(x−2) | |
| | x+2 | | 1 | |
= limx→2 |
| = (2+2) * |
| = 4. ...  |
| | | | 1 | |
13 sty 15:58
Stefan: szopenskacz czyżby w tym tygodniu kolokwium?

13 sty 16:03
szopenskacz: hmm... no tak jakby
13 sty 16:20
asdf: @pigor
A tu dąży do 2.
13 sty 16:32
pigor: , no dobrze x →2 ⇒ to przecież x−2 → 2−2=0

, czyż nie tak
13 sty 16:35
szopenskacz: hmmm, to ile wychodzi w tym drugim przykładzie?
13 sty 16:41
pigor: ... widzę to tylko regułą H np. tak :
| | 1 | | 1 | | ex−1−x | |
limx→0 ( |
| − |
| )=[∞−∞]= limx→0 |
| = [00] = |
| | x | | ex−1 | | xex−x | |
| | ex−1 | | ex | |
= H= limx→0 |
| =H= limx→0 |
| = |
| | ex−xex−1 | | ex−ex−xex | |
| | 1 | |
= limx→0 (− |
| )= [− 10]= −∞ . ...  |
| | x | |
13 sty 17:08
szopenskacz: Kolego pigor, chyba jednak się mylisz

Jak dla mnie powinno wyjśc 1/2... ktoś może się
jeszcze wypowie?
13 sty 17:19
pigor: ... , nie przeczę, że masz rację , być może czegoś nie widzę, co mi się nie rzadko zdarza, a
więc, co ty widzisz, proszę pokaż . ..
13 sty 17:32
Krzysiek: pigor, (xe
x )'=e
x +xe
x
a nie minus
13 sty 18:06