Trygonometria
Arek : 3 sin π6 + cos u{2){3} π =?
Nie wiedzieć czemu mi wychodzi 2 a powinno 1. Korzystam ze wzorów redukcyjnych i wychodzi mi
3+1 a powinien być minus..dlaczego ? przecież sin w pierwszej ćwiartce jest dodatni..
13 sty 15:26
Arek : *cos 23 π
13 sty 15:27
asdf: | | 2π | | π | | π | | 1 | |
cos |
| = cos (π− |
| ) = − cos |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
13 sty 15:28
Arek : fajnie tylko czemu jest minus ? cos(90+30) przecież jest co daje sin30 czyli
12
13 sty 15:30
asdf: w drugiej ćwiartce jest na minusie cosinus
13 sty 15:31
Arek : hmm i mimo kofunkcji patrzę na cosinus ? no ok, dzięki.
13 sty 15:32
asdf: gdzie tu masz kofunkcje?
13 sty 15:34
Arek : cos(90+30) dla 90stopni przecież kofunkcja jest nieprawdaż ?
13 sty 15:36
asdf: | | π | | 2π | |
cos(π− |
| ) = cos |
| ... |
| | 3 | | 3 | |
13 sty 15:46