procenty
lipton: Cenę pewnego towaru obnizono o 20% . o ile procent nalezy pdniesc nowa cene , aby otrzymac cene
pierwotna?
o 20 % chyba nie bo to jest zbyt oczywiste a wiec? ma ktos jakis pomysł ?
13 sty 15:26
Piotr:
o 25 %
13 sty 15:33
lipton: tez mi sie tak wydaje ale nie wiem jak to pokazac, mozesz napisac?
13 sty 15:34
pigor: ... np. tak : ...

była sobie pewna cena c
i niech
x%= ? − szukany procent wzrostu, to
z warunków zadania :
c → 80%c ⇒ (100+x)%80%c= c / *
5c ⇔ 4(1+x%)= 5 ⇔
⇔ 1+x%= 1,25 ⇔ x%=0,25 /*100 ⇔ x=25 ⇔
x%=25%.
13 sty 15:48
noname:
100% − 20% =80%
80% * x−100% = 100% //80%
x=100%80%
x=54
x=125%
125% − 100% = 25%
13 sty 15:52