Minimalna objętość, Pole przekroju
wierzba: zad.1 Jakie powinny być wymiary szklanki (h= ?, r=?) o grubości ścianek d=2 mm i pojemności v=
0,2 dm
3, aby ilość szkła potrzebnego do jej wytworzenia była najmniejsza?
zad. 2 Przekrój rowu ma kształt paraboli o równaniu y= 3x{4] i głębokości 1,5 m. Obliczyć pole
tego przekroju.
Mam problem z tymi dwoma zadankami. Jeśli ktoś dałby radę je zrobić lub chociaż podpowiedzieć
jak je ruszyć, byłabym bardzo wdzięczna. Z góry dziękuje
13 sty 15:06
+-: y= 3x{4]

Wskazówka
V=πr
2*h → h=?
13 sty 15:24
wierzba: Parabola ma równanie y=3x4
13 sty 15:26
+-: 2. oblicz szerokość tego rowu następnie powierzchnia całka oznaczona w wyliczonej szerokości
13 sty 15:33
wierzba: W zad. 1 doszłam do pewnego momentu i nie wiem co dalej:
r− promień szklanki
r+d− promień zewnętrzny szklanki
V1= pi*r2*h= 0,2 dm3 z tego wynika: 0,2= pi*r2*h,czyli h=0,2/pi*r2
V2= pi(r+d)2*h
V=V2− V1
V= pi(r+d)2*h − pi*r2*h
V= pi(r+d)2*h − 0,2= (r+d){2] * 0,2/r2 − 0,2= (r2+0,4r+0,04)* 0,2/r2 − 0,2=
(0,08+0,008)/r2
i co teraz....?
13 sty 15:38
w: Co do zad. 2
Jak wyliczyć ta szerokość?
13 sty 15:54
+-: +−:
1.Tam są mm i dcm3 w jakich jednostkach u Ciebie
do 2. głębokość jest y=1,5 dlax=?
13 sty 16:01
w: zad.1
Faktycznie trzeba tu pozamieniać najlepiej na mm. No, ale nie mniej wyjdzie mi jakieś równanie
na V i jak potem z tego policzyć r i h tak żeby ilość szkła była jak najmniejsza? Pochodną?
13 sty 16:10
+-: minimum funkcji czyli najprościej poprzez pochodną,obliczysz rmin i podstawisz do h,
13 sty 16:23
w: Pochodna V(r) wyszła mi 0,008/ 2r. Jak to wstawić pod h?
13 sty 16:48
+-: Ta pochodna nie jest taka To się mocno komplikuje V2= π(r+d)2*(h+d)
13 sty 18:29
+-: Mam pomysł na dużo prostsze rozwiąznie tego zadania , choć nie jestem pewien czy wynik będzie
się zgadzał w 100% jeżeli jesteś zainteresowana to napisz jeżeli masz odpowiedź to podaj.
14 sty 15:36
15 sty 17:57