Funkcja kwadratowa
Sweep The Floor: Dobry. Mam równanie dla Was.

( x
2 − 9 ) *
√ x − 2 = 0
Sugerując po tym czego się nauczyłem:
Dziedziną będzie x ≥ 2.
Upraszam trochę równanie:
( x − 3)( x + 3 )*
√ x − 2 = 0
x=3 x=−3
nie należy
do dziedziny
I co z tym pierwiastkiem z x − 2? Jak mam to odbierać?
Bo w odpowiedzi ukazuje się jeszcze 2.
| | 1 | |
Czyli mogę to zapisać jako ( x − 2 ) do |
| tak? I tedy będzie x = 2? |
| | 2 | |
13 sty 15:03
Piotr:
dziedzina ok.
masz iloczyn wiec ... ? kiedy iloczyn jest rowny 0 ?
13 sty 15:06
Piotr:
a pierwiastek z ilu jest rowny 0 ?
13 sty 15:07
Sweep The Floor: Kiedy jeden z jego... yyy kurdę... wiesz o co mi chodzi.

... jest równy 0.
13 sty 15:08
asdf: dobrze masz, x = 2, x = 3, x = −3 (odpada bo nie nalezy do dziedziny)
13 sty 15:09
Sweep The Floor: Z zera?
Nie chce walnąć gafy.
13 sty 15:09
Piotr:
√x = 0 ile jest rowne x ?
13 sty 15:09
Piotr:
tak, z zera
13 sty 15:10
Sweep The Floor: Ale co to ma do rzeczy?

Ja się pytam o
√x−2.

Pokaż mi jak to rozpisać Piotrze.
13 sty 15:11
Sweep The Floor: Jeśli mogę o to Cię prosić.
13 sty 15:11
Piotr:
√blablabla = 0 ⇒ blablabla = 0 . wiesz juz ?
13 sty 15:12
Sweep The Floor: No to jak w odpowiedziach powstało 2?

Masz na myśli to, że
√x−2 = 0 ⇒ x−2 =0 tak?
13 sty 15:18
Sweep The Floor: I jeszcze jedno pytanie.

Gdyby było:
a)
√x−2 = −1 to była by sprzeczność tak?
b)
√x−2 = 1 to co wtedy?
13 sty 15:20
Sweep The Floor: a) czy
√x−2 = −1 ⇒ x − 2 = −1

?
b)
√x−2 = 1 ⇒ x − 2 = 1
13 sty 15:21
Piotr:
15:18 tak
√x−2 = −1 sprzeczne
√x−2 = 1 // ()2 moge bo obie strony sa nieujemne
x−2 = 1
x = 3
13 sty 15:22
asdf: √x−2 = −1
musiałbyś dać x = 1, żeby było to równe −1, a dziedzina to x ≥ 2, czyli nie ma takiego
rozwiązania
√x−2 = 1 // 2 (mozesz podniesc do kwadratu, bo pierwiastek kwadratowy jest zawsze dodatni
x−2 = 1
x = 3
13 sty 15:23
Sweep The Floor: No okej.

Dzięki wielkie za pomoc. Dużo zakapowałem.
13 sty 15:23
Sweep The Floor: Tobie asdf także za poswięcenie.
13 sty 15:24
Piotr:
pierwiastek kwadratowy jest nieujemny
13 sty 15:25
asdf: sie rozpedzilem...ide dalej ogladac mecz.
13 sty 15:26