Funkcje trygonometryczne - zadanie
Agatka94: Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem:
| | 1 | |
f(x) =−sin |
| x, gdy x∊<0;4π> |
| | 2 | |
Bardzo proszę o pomoc!
13 sty 15:01
Mila:

y=sinx (wykres popielaty)
| | 1 | |
y=sin |
| x rozciągasz wykres (pomarańczowy) |
| | 2 | |
| | 1 | |
y=−sin |
| x symetria względem OX (czerwony) |
| | 2 | |
13 sty 15:18
asdf: popielaty?

To taki kolor istnieje?
13 sty 15:26
Agatka94: dziękuję ! <3 a gdzie funkcja osiąga wartości −1 i 1 ?
13 sty 15:26
Agatka94: Można to najpierw zrobił y=−sinx
| | 1 | |
a potem −sin |
|  tylko nie wiem jak ten drugi punkt... |
| | 2 | |
13 sty 15:27
Mila: 1) możesz najpierw wykonać odbicie symetryczne
2) To widać na wykresie
dla x=π ma wartość y=−1
dla x=3π ma wartość y=1
13 sty 15:33