.
Kaśka: Jak się oblicza pochodne 2 rzędu?...
Np. 1.y=
√x2−2x
13 sty 15:00
Studencik: Pochodna drugiego rzędu do pochodna pierwszego rzędu pochodnej pierwszego rzędu
13 sty 15:02
Kaśka: no ok wiem to, ale nie umiem rozpisac tego.
13 sty 15:05
Onik: np 1.
y =
√x2 − 2x
y' =
12√x2−2x * (x
2 − 2x)' =
12√x2−2x*(2x−2) =
2x−22√x2−2x =
x−1√x2−2x
y" = (y')' = (
x−1√x2−2x)' = ((x−1)'*(
√x2−2x) − (x−1)(
√x2−2x)') /
√x2−2x)
2
= (
√x2−2x − (x−1)*(
12(√x2−2x * (2x−2)) / (x
2−2x)..... Nie che mi się dalej
liczyć, ale to już same kosmetyczne zmiany
13 sty 15:14
Onik: Ogólnie dużo się tutaj rozpisuje i łatwo się pogubić
13 sty 15:15
Jadzia: Obliczyć pochodną:
(2x+1)'
20 sty 20:44