geometria analityczna
Odpowiedzialny: Wyznacz równanie osi symetrii odcinka AB:
a). A(4, −14), B(4 ,25)
b). A(−2, 2), B(2, 10)
ktoś pokaże jak zacząć?
13 sty 14:51
Odpowiedzialny: już nie trzeba
13 sty 14:53
ICSP: 1. Liczysz środek odcinka AB
2. Liczysz współczynnik kierunkowy prostej AB
3. Symetralna jest prostopadła do odcinka AB oraz przechodzi przez jego środek (przypomnij
warunek prostopadłości prostych)
13 sty 14:54
Odpowiedzialny: Dziękuję,
pozdrawiam
13 sty 14:55
Odpowiedzialny: wychodzą mi głupoty przy wyliczaniu równania odcinka AB:
25=14
13 sty 15:10
ZK: Przyklad a) Liczymy srodek odcinka AB
S(4, 5,5)
Teraz jesli miales wektory to policz wspolczynnik kierunkowy a prostej AB
| | 39 | |
AB→[4−4, 25−(−14)] to AB→[0,39] czyli a= |
| =0
|
| | 0 | |
Widac z tego ze to bedzie prosta stala a to jest nieprawda . Wniosek Punkty zle przepisane
Wezmy przyklad b
policzmy dlugosc AB→[2−(−2), 10−2]
| | 8 | |
AB→[4,8] to wspolczynnik a = |
| =2
|
| | 4 | |
POliczmy srodek odcinka S odcinka
S(0,6)
Prosta przechodzaca przez dany punkt P (x
o,y
o) i prostopadla do niezerowego wektora
jakiegos N→[A,B] ma rownanie A(x−x
o)+B(y−y
o)=0
U nas x
o=0 y
o=6 A=4 B=8
4(x−0)+8(y−6)=0 to 4x+8y−48=0 − przeksztalc to do postaci kierunkowej i zobacz czy
wspolczynnik przy x=−1/2
13 sty 17:25
ja: Zk pomyliłeś sięco do przykładu a. Prosta AB jest równoległa do osi OY i jej wzór to x=4 a więc
| | 11 | |
środek symetrii bezie w punkcie po środku czyli y= |
| . |
| | 2 | |
Dla potwierdzenia
AB
→ = [0,39]
Niech AB ∊ do l
AB
→ || l
Niech M=(x,y) i M∉ l
Niech MN
→ ⊥ AB
→ wtedy
MS
→ * AB
→ =0
| | 11 | |
(4−x) *0 + ( |
| − y)*39=0 |
| | 2 | |
| | 11 | |
y= |
| − prosta prostopadła do Ab i przechodząca przez S |
| | 2 | |
14 sty 01:18
ZK: Masz racje .Teraz popatrzylem na punkty, Ale czy to sam zainteresowany zobaczyl?.
14 sty 01:29