wielomiany
Monika: Dla jakich liczb a, b, c wielomian x6 + ax4 + 10x3 + bx + c posiada pierwiastek poczwórny?
13 sty 14:46
Monika:
13 sty 16:02
Monika: prosze o jakieś wskazówki
13 sty 16:49
Dominik: x6 + ax4 + 10x3 + bx + c = (x − p)4(x − s)(x − r) ∨ x6 + ax4 + 10x3 + bx + c = (x −
p)4(x − s)2
13 sty 16:52
Monika: nie da się tego inaczej zrobić?
13 sty 16:58
Dominik: a nie wiem. cos jest w tym trudnego? wymnoz nawiasy i porownaj wspolczynniki.
13 sty 17:00
Monika: x6+ax4+10x3+bx+c=(x4−4x3p+6p2x2−4xp3+p4)(x2−2xs+s2)
x6+ax4+10x3+bx+c =
x6−2x5s+x4s−4x5p+8x4ps−4x3ps2+6x4p2−12x3p2s+6p2x2s2−4x3p3+8
x2p2s−4xp3s2+x2p4−2xsp4+s4p4
x6+ax4+10x3+bx+c=x6+x5(−2s−4p)+x4(s+8ps+6p2)+x3(4ps2−12p2s−4p3)+x
2(6p2s2+8p2s+p4)+x(−4p3s2−2sp4)+s4p4
13 sty 17:14
Dominik: pogrupuj wyrazy podobne i powylaczaj x3, x2 i x przed nawias. porownaj czynniki
13 sty 17:18
Monika: −2s−4p=0
s+8ps+6p
2=a
4ps
2−12p
2s−4p
3=10
6p
2s
2+8p
2s+p
4=b
c=s
4p
4
| | 10 | | 10 | |
−2p−16p2+6p2=−10p2−2p=a=−10*(3√ |
| )2−2*3√ |
| |
| | 36 | | 36 | |
16p
3+24p
3−4p
3=36p
3=10
13 sty 17:19
Monika: wyszły mi dziwne wartości
a=−3
3√100
c=−6,25
13 sty 17:44
Monika: a=−6*3√6,25
b=−123√2,5
c=25
13 sty 18:04
Monika: czy można do tego zadania użyć pochodnej

?
13 sty 18:07
Monika:
13 sty 18:39
Monika: Wykazac, ze jesli x3+ax+b=0 równanie ma trzy pierwiastki, to a < 0.
13 sty 18:57
Monika:
13 sty 19:05
Monika:
13 sty 19:10
Monika:
13 sty 19:12
Monika:
13 sty 19:18
jikA:
Nie wiem czy to jest poprawne ale lepiej jakby to ktoś sprawdził i potwierdził.
Niech m będzie pierwiastkiem czterokrotnym tego wielomianu wtedy
W(m) = 0 ⇒ m
6 + am
4 + 10m
3 + bm + c = 0
W'(m) = 0 ⇒ 6m
5 + 4am
3 + 30m
2 + b = 0
W''(m) = 0 ⇒ 30m
4 + 12am
2 + 60m = 0
W'''(m) = 0 ⇒ 120m
3 + 24am + 60 = 0
W
IV(m) = 0 ⇒ 360m
2 + 24a = 0 ⇒ a = −15m
2 zał. m ≠ 0
120m
3 + 24 * (−15m
2) * m + 60 = 0
120m
3 − 360m
3 + 60 = 0
−240m
3 + 60 = 0
30m
4 + 12am
2 + 60m = 0
m(30m
3 + 12 * (−15m
2) * m + 60) = 0
| | 1 | |
podstawiamy m3 = |
| dostajemy |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
30 * |
| − 180 * |
| + 60 = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 75 | | 45 | |
− |
| + 60 = |
| ≠ 0 więc sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
Dla m = 0 dostaniemy W(0) = 0 ⇒ c = 0 W'(0) ⇒ b = 0 W''(0) = 0 W'''(0) = 60 a więc wielomian
dla m = 0 posiada pierwiastek trzykrotny.
Nie istnieją takie wartości a , b oraz c aby równanie x
6 + ax
4 + 10x
3 + bx + c = 0 miało
pierwiastek potrójny
13 sty 19:34
jikA:
Niech wielomian ma trzy pierwiastki c , d oraz e wtedy
c + d + e = 0 / 2 ⇒ (c + d + e)2 = 0
cd + ce + de = a / * 2
cde = −b
(c + d + e)2 − 2cd − 2ce −2de = −2a
c2 + d2 + e2 = −2a ⇒ a < 0.
13 sty 20:01
Cusack: " cd + ce + de = a / * 2 "
Skad to sie wzielo ?
13 sty 20:19
jikA:
Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego lub wymnożenie nawiasów
(x − c)(x − d)(x − e) = x3 − (c + d + e)x2 + (ce + cd + de)x − cde.
13 sty 20:25
Eta:
Ze wzorów Viete
'a dla równania stopnia trzeciego

ax
3+bx
2+cx+d=0
13 sty 20:25
Cusack: aa, takie buty

dzięki.
13 sty 20:35
Eta:
13 sty 20:37
Monika: | | 3x2−4mx+5 | |
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)= |
| |
| | (m+2)x4+6(m+2)x2+m2 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych?
14 sty 00:26
Monika:
14 sty 00:50