matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że ciąg a_n = n * 2n nie jest geometryczny.
magda:
Uzasadnij, że ciąg a
n
= n * 2
n
nie jest geometryczny. Proszę o pomoc
13 sty 14:40
ICSP:
a
n
= n * 2
n
a
n+1
= (n+1) * 2
n
* 2
a
n+1
2(n+1
q =
=
− jest zależne od n więc ciąg a
n
nie jest geometryczny
a
n
n
c.k.d.
13 sty 14:44
magda:
dziękuje
13 sty 14:49
Zuza:
Uzasadni , że ciąg a
n
= n² − 2n + 2 nie jest geometryczny. Proszę o pomoc
8 sty 17:54