figury przestrzenne
joj: dana jest krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego a=3cm a krawędź boczna b=4cm
oblicz wysokość tego ostrosłupa
13 sty 14:37
Gall:

Dane:
=====
a = 3 cm
b = 4 cm
Szukana:
=======
H = ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z własności trójkąta równobocznego wiadomo że, wysokość h = a
√3/2
oraz to że wysokości tego trójkązta przecinają się w punkcie , który jest
oddalony od każdego z wierzchołków w jednakowej odległości x stanowiącej
dwie trzecie wysokości trójkąta
H
2 + x
2 = b
2
H =
√b2 − (a√3/6)2
H =
√16 − 1/3
H =
√47/3
13 sty 15:21
noname:
H=?
H2=42− 23h
h=?
(3cm)2 =(32cm)2 + h2 => h=32√3
23h=√3
H2=42 − (√3)2
H2 = 7
H=√7
13 sty 15:24