matematykaszkolna.pl
Szeregi według kryteriów M: Mam do sprawdzenia kilka szeregów i nie wiem jak to zrobić. ∑ 1/(logn)n − tutaj robię z kryterium Cauchy`ego, wychodzi 1/logn, a to dąży do więc jest rozbieżny. Dobrze, czy coś robię źle? ∑ (n+4/n−3)n tak samo z kryterium Cauchy`ego n+4/n−3 i czy to dąży do czy nie? ∑ 2n * nn2/(n+1)n2 tutaj też jak powyżej wychodzi 2nn/(n+1)n ale nie bardzo wiem co z tym zrobić. Rozpisać to co jest w mianowniku, a może coś innego trzeba zrobić? ∑(n+1)n/3n wychodzi (n+1)/3 tzn. że dąży do ? ∑ 3n * nn2/(n+1)n2 z kryterium wychodzi 3nn/(n+1)n czy mogę pozbyć się tutaj potęg? Wtedy byłoby 3n/n+1 A jeśli tak można to wychodzi, że dąży do 3, dobrze myślę? ∑ 2 do potęgi(n+2)+3 do potęgi (2n)/7 do potęgi (n−1)+3 tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić. Pomoże ktoś?
13 sty 14:20
Krzysiek: a)1/logn→0 b)tak n+4/n−3→ ale (n+4)/(n−3)→1 c)skorzystaj z liczby 'e' do obliczenia tej granicy. d)tak e)nie możesz się 'pozbyć' potęg, jak w c) skorzystaj z liczby 'e' f)zapisz to jakoś normalnie.
13 sty 14:23
M: ∑2n+2 + 32n/ 7n−1 + 3
13 sty 14:35
Krzysiek: jeżeli taki jest przykład to ten szereg nie spełnia warunku koniecznego więc rozbieżny. (popatrz na przykład b) jak zmienia się zadanie z użyciem nawiasów i sprawdź czy na pewno taki jest przykład)
13 sty 14:38
M: W przykładzie b jest dokładnie tak jak napisałam − > (n+4/n−3)n A jeszcze pytanie do przykładu c i e, bo nie stosowaliśmy liczby e do obliczania i nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
13 sty 14:45