pole prostokąta ...
hfjdcmkx: Pole prostokąta ABCD jest równe 24 cm2
. Na boku AB zaznaczono punkt E różny od punktów
A i B, na odcinku DC zaznaczono punkt F różny od punktów C i D. Pole trójkąta ADF jest
równe 5 cm2
. Oblicz pole trójkąta CF E.
13 sty 14:15
hfjdcmkx: help help
13 sty 15:22
noname:

pole trójkątów ADF i CEF stanowi połowę pola całego czworokąta. zatem pole obu trójkątów to
12cm
2. znając pole trójkąta ADF = 5cm
2, wiemy, że pole CEF = 7cm
2
13 sty 15:42
Mila:

Można ułożyć kilka równań, ale można zauważyć,że
P
AF'FD=2*5=10
P
F'FBC=24−10=14
P
CFE=14:2=7
13 sty 15:51