Macierz z parametrem
Kamila: Macierz, z której należy wyliczyc prarametr p
[1 2 −1 | 3]
[2 −3 1 | 1]
[8 −5 1 | p]
[1 1 −1 | 0]
Wyznacznik macierzy |U| = −p + 9
czyli
p=9
dla p
Wyznacznik: |A
1| = |1 2 −1 | = 0
|2 −3 1 |
|8 −5 1 |
Wyznacznik: |U
1| = |2 −1 3| = 0
|−3 1 1|
|−5 1 9|
rzA
1 = 2
rzU
1 + 2
n (liczba niewiadomych)=3
r (rząd macierzy) =2
r<n
Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań. Ale w odp jest inna odpowiedz, mianowicie dla p=9 układ
ma jedno rozwiązanie. Po innych obliczeniach wyszedł mi wynik.
Wyznacznik: |A
2| = |2 −3 1| = −6
|8 −5 1|
|1 1 −1|
Wyznacznik: |U
2| = |−3 1 1| = −14
|−5 1 9|
|1 −1 0|
rzA
2=3
rzU
2=3
n=3
r=3
Układ ma jedno rozwiązanie.
Moje pytanie brzmi: Co sprawia, że wynik, w których wychodzi mi nieskończenie wiele rozwiązań
jest zły? Na co mam zwrócić uwagę, gdy rozwiązuje taki przykład? Wiadomo, na kolokwium nie
będę miała odpowiedzi.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc