popyt i podaz
magda: Mam prozbe o rozwiaznie kilku zadań poniewaz nie nie bylo mnie na wykladzie a za kilka dni mam
sesje i nie mam pojecia jak sie wziac za te zadania:
1.) calkowity koszt produkcji w pewnej firmie wyraza funkcja : K(i)= i3 − 8i2 +20i , gdzie i
− wielkosc produkcji(w tys. sztuk). Wyznaczyc wielkosc produkcji minimalizujaca koszt
jednostkowy. podac wartosc kosztu jednostkowego oraz calkowitego przy tej wielkosci produkcji.
2.) koszt wykonania pewnej pracy jest funkcja liczby pracujacych przy niej osob
K(X)= 0,003X2 − 0,216lnx + 5. Jaka liczba pracownikow minimalizuje koszt wykonania pracy i
ile on wtedy wynosi?
3.) wyznacz elastycznosc popytu na mydlo firmy Irys w zaleznosci od ceny c jednej sztuki, gdy
P(c) = 200+c/c+1
13 sty 14:03
magda: Mam prozbe o rozwiaznie kilku zadań poniewaz nie nie bylo mnie na wykladzie a za kilka dni
mam
sesje i nie mam pojecia jak sie wziac za te zadania:
1.) calkowity koszt produkcji w pewnej firmie wyraza funkcja : K(i)= i3 − 8i2 +20i , gdzie i
− wielkosc produkcji(w tys. sztuk). Wyznaczyc wielkosc produkcji minimalizujaca koszt
jednostkowy. podac wartosc kosztu jednostkowego oraz calkowitego przy tej wielkosci produkcji.
2.) koszt wykonania pewnej pracy jest funkcja liczby pracujacych przy niej osob
K(X)= 0,003X2 − 0,216lnx + 5. Jaka liczba pracownikow minimalizuje koszt wykonania pracy i
ile on wtedy wynosi?
3.) wyznacz elastycznosc popytu na mydlo firmy Irys w zaleznosci od ceny c jednej sztuki, gdy
P(c) = 200+c/c+1
13 sty 14:22