delta
gaba: Jak z tego wyliczyć deltę


−x
2+9=0
pomocy
13 sty 13:53
Dominik: f(x) = ax2 + bx + c
twoja funkcja wyglada tak: f(x) = −x2 + 9
czyli a = −1, b = 0, c = 9. podstaw do wzoru Δ = b2 − 4ac
ale STOP! po co liczyc delte? nie lepiej zastosowac wzor skroconego mnozenia (a − b)(a + b) =
a2 − b2?
13 sty 13:55
Dominik: czy nawet przerzucic −x2 na druga strone by otrzymac rownanie x2 = 9. jakie liczby
podniesione do kwadratu daja 9?
13 sty 13:56
gaba: o Dziękuję
13 sty 13:57
oxyford: To bardzo proste. w tym przypadku b=0. podstaw pod wzór i wylicz.
13 sty 13:58
gaba: 3 i −3
13 sty 13:58