Dowodzenie twierdzeń
Marek: Witam, mam mały problem z tym zadankiem:
Wykaż, że jeśli n ∊ N, to liczba:
7n+2 − 2n+2 = 7n − 2n jest podzielna przez 10.
Stanąłem na tym:
7n * 72 − 2n * (−2)2 + 7n − 2n
Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dzięki za pomoc.
13 sty 13:50
Dominik: przepisz poprawnie polecenie
13 sty 13:52
Licealista: =7n(49+1)−2n(4+1)=10(7n*5−2n−1) jak dla mnie to będzie prawdziwe tylko dla n∊N+
13 sty 13:54
Marek: Faktycznie wkradł się błąd

Ma być tak:
Wykaż, że jeśli n ∊ N, to liczba:
7
n+2 − 2
n+2 + 7
n − 2
n jest podzielna przez 10.
13 sty 13:54
Marek: Licealista, a skąd się wzięła tam 1?
13 sty 13:56
ICSP: 7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n = 49 * 7n − 4 * 2n + 7n − 2n = 50 * 7n − 5 * 2n = 50 *7n −
10 * 2n−1 = 10( 5*7n − 2n−1)
13 sty 13:58
Licealista: "Zabrałeś" jedną 2, żeby pomnożyć 5*2 i wyciągnąć 10 przed nawias
13 sty 14:00
Marek: Dzięki za pomoc, już wszystko rozumiem
13 sty 14:04