geometria
ahu8: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz stosunek objętości
kuli wpisanej w ten stożek do objętości stożka.
po skróceniu tych wzorów wychodzi:
V kuli / V stożka = 4r3 / R2h
a mam tylko tą jedną daną, i nie mam pomysłu jak inne od niej uzależnić
13 sty 13:41
Janek191:
h − wysokość stożka
r − promień podstawy stożka
R − promień kuli
α − miara kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
Mamy
h/r = tg α => h = r *tg α
oraz
R/r = tg (α/2) = > R = r * tg (α/2) => R3 = r3 * tg3 ( α/2)
Ponieważ
Vk = (4/3) π R3
Vs = (1/3) π *r2 *h
więc
Vk / Vs = [ ( 4/3) π R3]/ [ (1/3) π r2 *h] = ( 4 R3 )/ (r2 *h)
Po podstawieniu za R3 i za h otrzymamy:
Vk / Vs = [ 4 r3 tg3 (α/2) ]/ [ r2 * r *tg α ] = [ 4 tg 3 (α/2)] / tg α
=========================================================
13 sty 14:01
ahu8: Ślicznie dziękuję! Nie wiedziałam, że α podzieli się na dwa równe kąty... Czy to jest jakaś
własność czy jest to tak oczywiste, że wstyd pytać?
13 sty 14:15