Prosba o sprawdzenie zadanka.
aa: Proszę o sprawdzenie:
Wyznacz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej o równaniu:
2 −x = y = z
Wyszło mi , że płaszczyzna ta musi mieć równanie:
−x + y + z − 2 = 0
Nie do konca zgadza się to z odpowiedziami, które posiadam. Czy ktoś mógłby sprawdzic?
Pozdrawiam!
13 sty 13:39
aa: Pomoze ktos?
13 sty 13:58
aa: czemu mi nikt nie chce pomoc?
13 sty 14:23
Krzysiek: równanie płaszczyzny to:
−(x−x0 )+(y−y0)+(z−z0)=0
(x0 ,y0 ,z0)−punkt należący do płaszczyzny (nie podany w zadaniu)
13 sty 14:26
b.: takich płaszczyzn jest nieskończenie wiele, wydaje się, że Twoja jest jedną z nich, więc OK
(a w odpowiedzi mogłaby być inna płaszczyzna − podaj może odpowiedź)
13 sty 14:28
aa: odpowiedz jest niby:
x + z + y − 4 = 0
13 sty 15:28
aa: przechodzącej przez punkt A = (1,2,1) zapomnialem tego dodac do tresci zadania.
13 sty 15:38
aa: spojrzycie?
13 sty 15:53
aa: proszę o pomoc
13 sty 16:02
aa: pomoze ktos? prosze no...
13 sty 16:44
pigor: ... , jak na mój gust, to widzę to łopatologicznie rzecz ujmując np. tak :
| | x−2 | | y−0 | | z−0 | |
dana prosta 2−x=y=z ⇔ |
| = |
| = |
| , więc jej wektor kierunkowy |
| | −1 | | 1 | | 1 | |
to [−1,1,1] , czyli normalny szukanej płaszczyzny zatem
−1(x−1)+1(y−2)+1(z−1)=0 ⇔ −x+1+y−2+z−1=0 ⇔
x−y−z+2=0 − szukane równanie .
13 sty 16:50
pigor: .. a tak z ciekawości, to skąd masz te "niby" odpowiedzi
13 sty 16:51
aa: no są do dołączonych zadan. Napisalem jeszcze wyzej, ze płaszczyzna ta ma przechodzic przez
punkt A = (1,2,1)
Czyli w sumie moja odpowiedz jest dobra, czy nie bardzo? Ta na samej górze.
13 sty 16:54
aa: odswiezam, bo chyba pół dnia juz zyje w niepewnosci czy dobrze to zrobiłem czy też nie...
13 sty 17:57