pomocy
A: proszę o pomoc :
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta y=m ma dwa punkty wspólne z wykresem
funkcji f. :
a) f(x)= x2−1
13 sty 13:17
ICSP: m > −1
13 sty 13:38
gaba: ale jak to wyliczyć
13 sty 13:56
PW: Obliczyć drugą współrzędną wierzchołka paraboli. Po narysowaniu paraboli i prostej y=m w jednym
układzie współrzędnych − zobaczysz.
13 sty 13:59
Dominik: graficznie: narysowac f(x) = x2 − 1 i prosta y = m, odczytac wartosci z wykresu
algebraicznie:
x2 − 1 = m
x2 − m − 1 = 0
Δ > 0
−4(−m − 1) > 0
4m + 4 > 0
m > −1
13 sty 14:01
ZK: Mozna tez zauwazyc ze wykres funkcji y=x−1 powstaje przez przesuniecie wykresu y=x2 o wektor
[0,−1] czyli o 1 w dol .
13 sty 14:08