rozwiaz pochodna
seph: (58)' =
13 sty 13:13
Patryk: 0
13 sty 13:15
seph: a nie trzeba skorzystac ze wzoru na (a
x)' = a
x *lna
13 sty 13:21
ICSP: a widzisz tu gdzieś x ?
13 sty 13:27
seph: czyli ta potęga 8 nie oznacza x? tak?
czyli gdyby bylo
(5
x)' = 5
x *ln5

zgadza się? jeżeli nie prosze o wyjasnienie
13 sty 13:33
Monza: 58 = 390625
390625' = 0
Funkcja f(x) = 390625 jest stała zatem f(x)'=0
13 sty 13:35
Monza: Tak
13 sty 13:35
seph: a co z logarytmem naturalnym
13 sty 13:36
seph: wiec wynikiem (5x)' jest 5x *ln5 ?
13 sty 13:37
seph: jest ktoś wstanie podać przykład do wzoru (ex)' ?
13 sty 13:57
Patryk: (ℯx)'=ℯx
13 sty 14:01
seph: czyli e ≠ R tylko chodzi tutaj o liczbe e ≈ 2.71
13 sty 14:22