pole równoległoboku-studia
magda1284: Jak obliczyć pole równoległoboku mając jego wierzchołki?
A ( 2,3,2)
B (−1,2,1)
C (1,2,0)
13 sty 13:12
Janek191:
A = ( 2;3; 2)
B = ( − 1; 2;1)
C = ( 1;2; 0)
zatem
→
BA = [ 2 − (−1); 3 − 2; 2 − 1 ] = [ 3; 1; 1 ]
→
BC = [ 1 − (−1); 2 − 2; 0 − 1 ] = [2; 0; − 1]
więc
→
I BA I = √ 32 + 12 + 12 = √11
→
I BC I = √22 + 02 +(−1)1 = √5
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = 3*2 + 1*0 + 1*( −1) = 6 − 1 = 5
cos α = 5 / [ √11* √5 ] = √5/√11
cos2 α = 5/11
sin2 α = 1 − 5/11 = 6/11
sin α = √6/11
Pole
P = √11 * √5*sin α = √11* √5 * √6/11 = √5*6 = √30
===================================================
13 sty 16:21