Anetta: Znajdź miary kątów trójkąta ograniczonego osią x , prostą y= -x +5 oraz prostą y=
pierwiastek z 3 +7
22 sie 14:44
Anetta: b) Znajdź miare kata ostrego , pod jakim przecinają sie proste o równaniach
2x+3y+15=0 i 5x-2y-10=0
Z góry dziękuje
22 sie 14:46
Dariusz: a)y=-x +5 y2 = √3 + 7...zauwazamy teraz, ze prosta y2 jest rownolegla do prostej y3,
ktora jest osia x w naszym ukladzie, zatem szukamy kata miedzy prosta y= -x+5 a prosta
y=0. Zatem tgalfa naszego kata wynosi -1... Zauwazamy teraz, ze tangensalfa jest scisle
rosnacy dla 1* - 89*, zatem kat alfa jest > 90*... Zatem ze wzoru redukcyjnego tg
90*+beta= -ctgbeta... zatem -ctgbeta = -1...zatem beta = 45*... tak wiec kat nachylenia
to 90 + 45 = 135*
......................................................................
...............................................................................
b) Idzie tez dosyc latwo, poprzeksztalcac rownania do postaci y=...pozniej uzyc wzoru na
kat miedzy prostymi, pobadac wykres funkcji tangens i uzyc jakiegos wzoru redukcyjnego
czy jakies tozsamosci...
22 sie 21:22
malwa: 1/2+p3(2)+p3(4)
27 wrz 14:36