jak krok po kroku policzyc albo poprosze o wynik koncowy tylko
iza: Wyrażenie (x √3+2x√12)2 jest równe
13 sty 13:02
ZK: Skorzystaj z e wzoru skroconego mnozenia ze (a+b)2=a2+2ab+b2. Na pewno go znasz
(x√3+2x√12)2= no to ze wzoru jedziemy (x√3)2+2*x√3*2x√12+(2x√12)2
=x2*(√3)2+2x*2x*√3*√12+ 22*x2*√122=x2*3+4x2*√36+4*x2*12=3x2+4x2*6+48x2
=3x2+24x2+48x2= policz
Pewnie masz trudnosci z podnoszeniem do potegi jak sa dwa lub wiecej czynnikow. Wytlumacze CI
to na przykladzie tym 2x√12 i masz go podniesc do kwadratu czyli tak (2x√12)2. Zauwaz ze
wyrazeniu
2x√12 mamy az 3 czynniki tj 2 a takze x i rowniez √12 i mozemy zapisac je tak 2*x*√12 .
dla uproszczenie nie pisze sie znakow mnozenia i potem sa trudnosci . I teraz jesli chcesz
takie lub inne wyrazenie podniesc do kwadratu czy innej potegi to musisz kazdy czynnik tego
wyrazenia podniesc do tej potegi jaka masz w poleceniu . My podniesmy to do kwadratu wiec
(2x√12)2= 22*x2*(√12)2=
4*x2*12 bo (√12)2=12 wzor (√a)2=a czyli = to 48x2 A jakbyx smy to podnosili do
potegi 3 to wtedy
bedzie (2x√12)3=23*x3*(√12)3=8*x3*12√12=12*8*x3*√12=96√12*x3 . NO mysle ze
teraz juz bedzie wiadomo . czesc
13 sty 14:44
Dominik: iza, Arek czy anka? ile ty masz imion?
13 sty 14:46
A T : 2,4,6,8=25
17 wrz 04:09