..
harris:

Ser w kształcie walca o promieniu 5cm podzielono na 12 jednakowych części tak jak na rysunku.
Od tego kawałka odcięto trochę sera, że został taki kawałek jak na drugim rysunku. Jaka to
część całego sera.
13 sty 12:42
harris: Wie ktoś jak to zrobić ?
14 sty 08:10
krystek: | | 1 | | 1 | |
oblicz |
| objętości walca o r=5 i H=2i odejmij |
| objetości walca o promieniu 2 i |
| | 2 | | 12 | |
H=2
14 sty 08:13
Janek191:
r = 5
h = 2
P − pole trójkąta prostokątnego o jednej przyprostokątnej długości 2 i kącie ostrym 30o
30o / 360o = 1/12
więc
V1 = (1/12) π r2 *h = (1/12) π *52 *2 = (50/12) π
oraz
h1/2 = tg 30o = √3/3
więc
h1 = (2/3) √3
V2 = P*h = (1/2) *2*h1 *h = (2/3) √3*2 = (4/3) √3 = (16/12) √3
zatem
V = V1 − V2 = ( 50/12) π − (16/12) √3 = (25/6) π − (8/6) √3 = (1/6)*( 25 π − 8 √3 )
Odp. V = (1/6)*( 25 π − 8 √3 )
===========================
14 sty 08:37
Janek191:
Ciąg dalszy:
V/ ( π r2 * h) = [ (1/6)*( 25 π − 8 √3 )]/ [ π *52 * 2 ] =
= [ (1/6) *( 25 π − 8 √3)]/ ( 50 π ) =
= (1/6)*[ 0,5 − 0,16 √3/ π ]
=======================
14 sty 08:42