Wielomiany
Michał: Rozwiąż nierówność:
x4+x2−2≤x4+x3
13 sty 12:42
Dominik: x3 − x2 + 2 ≥ 0
W(−1) = 0
13 sty 12:48
Licealista: W(x)=x3−x2+2
Zauważamy że wielomian ma całkowite współczynniki , a więc jeśli ma wymierne pierwiastki to
możemy je znaleźć. W(−1)=−1−1+2=0, zatem −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu, a więc
wielomian W(x) dzieli się przez (x+1). Teraz wracamy do nierówności.
x2(x+1)−2x(x+1)+2(x+1)≥0
(x+1)(x2−2x+2)≥0
Δ=−4<0 , a więc druga część iloczynu jest nierozkładalna. Rysujemy wykres i widzimy że
rozwiązaniem nierówności jest x∊<−1,∞)
13 sty 12:50
Dominik: "Rysujemy wykres" − Licealisto, umiesz narysowac wykres funkcji wielomianowej? ja koncze LO i
musze powiedziec, ze mnie tego nie nauczyli.
13 sty 12:54
Michał: Ale w odpowiedziach mam (−∞,−1>
13 sty 12:54
Michał: @Dominik, masz rozszerzoną matme?
13 sty 12:55
Dominik: tak. rysowac wykresu funkcji wielomianowej nie nauczysz sie w LO, bo tego nie ma w programie.
to byl sarkazm.
a odpowiedza jest x∊<−1, ∞). odpowiedz z podrecznika bylaby poprawna, gdyby w nierownosci,
ktora zapisales bylby odwrotny znak. czyli pewnie zle przepisales nierownosc z podrecznika.
13 sty 12:58
Michał: No to muszę cie zdziwić bo ja jestem w 2 LO i mam rysowanie funkci wielomianowej
13 sty 13:01
Dominik: o ile wiem do narysowania takiego wykresu potrzebne sa pochodne, ktorych w programie nie ma.
najprawdopodobniej myslisz wykres z reprezentacja graficzna siatki znakow.
13 sty 13:08
Licealista: Dominik, po części masz rację. Wykres funkcji wielomianowej rysuje się komputerowo (komputer
podstawia kilka tysięcy punktów i oblicza dla nich wartości). Jednak przy rozwiązywaniu
nierówności wielomianowej rysuje się przybliżony wykres funkcji. Jest on na tyle dokładny, ze
pozwala określić znak funkcji, co wystarcza do rozwiązania nierówności. Sam jestem w 2 klasie
liceum, co prawda jeszcze nie mieliśmy wielomianów, ale wiem że tak się robi
13 sty 13:09
Dominik: bzdury
13 sty 13:10
Dominik: jesli myslicie ze wykres funkcji to po prostu machniecie fali przechodzacej przez miejsca
zerowe to jestescie grubo w bledzie
13 sty 13:12
Michał: To jeszcze miałbym 1 zd. do rozwiązanie
Wielomian W(x)=x3−(a+b)x2−(a−b)x+3 jest podzielny przez wielomian P(x)=x2−4x+3
a)Oblicz a i b
13 sty 13:21
Licealista: Podziel W(x) przez P(x), wyjdzie Ci reszta postaci R(x)=mx+n i ta reszta R(x)=0 (, bo
P(x)|W(x))
13 sty 13:24
Dominik: P(x) = x2 − 4x + 3 = (x − 1)(x − 3)
W(1) = 0
W(3) = 0
uklad rownan i do roboty
13 sty 13:28
Michał: Wszystko ładnie wyszło, dzięki Dominik
13 sty 13:34
Dominik: musialo. wiesz skad to sie wzielo?
13 sty 13:38
Dominik: moze od razu napisze. jesli jakas liczba ma byc podzielna przez a * b to musi byc podzielna i
przez a, i przez b. dalej to juz tylko zastosowanie twierdzenie bezout.
13 sty 13:40
Michał: Tak jeżeli (x−a)|W(x) to W(a)=0, a gdy ma się więcej miejsc zerowych można je przemnożyć, żeby
ułatwić dzielenie.Ale działa to też w odwrotną stronę, gdy potrzebujemy miejsc zerowych, wtedy
te P(x) można rozbić.
13 sty 13:44