pochodna
Licealista: Oblicz pochodną:
f(x)=x*√x−4
wyszło mi f'(x)=x−82√x−4 ale to raczej źle, bo w tym przypadku f(4)=0 a wychodzi że
funkcja maleje dla x∊(4,8) co jest absurdem pomoże ktoś?
13 sty 12:41
Licealista: hmm?
13 sty 13:18
ICSP: f(x) = x *
√x−4 D : x ≥ 4
| | 1 | | 2x − 8 + x | | 3x−8 | |
f'(x) = √x−4 + x * |
| = |
| = |
| D : x > 4 |
| | 2√x−4 | | 2√x−4 | | 2√x−4 | |
i teraz jest problem. Dziedzina funkcji jest większa od dziedziny pochodnej i w takim
przypadku trzeba badać istnieje ekstremum w x = 4 z definicji.
13 sty 13:31
Licealista: Dzięki, a jeszcze mam kilka z którymi sobie nie porzadiłem
a) f(x)=1√1+√1+x
b) f(x)=arctg(x+√1+x2)
c)f(x)=x*arctgx−12 * ln(x2+1)
13 sty 13:35
ICSP: jak tylko skończę swoje zadania to napiszę Ci te

Tylko popraw zapis w pierwszym (duża literka U)
13 sty 13:37
13 sty 13:38
Licealista: podbijam
13 sty 15:21
Licealista: odświeżam po raz kolejny
13 sty 17:47
needhelp: a) tego mi sie liczyc nie chce
b) tautaj masz w miare proste zlozenie:
zeby sobie ulatwic zapis zastosuje podstawienie a=(x+
√1+x2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(arctga)'= |
| * a' (bo to zlozenie)= |
| * [1 + |
| *2x ]
|
| | 1+a2 | | 1+a2 | | 2√1+x2 | |
c) tutaj masz roznice wiec na wstepie mozna sobie podzielic na dwie pochodne
xarctgx −> iloczyn, sproboj policzyc
| | 1 | |
−1/2 * ln(x2+1) −> tutaj masz zlozenie (lna)'= |
| * a' |
| | a | |
13 sty 17:55
Dominik: w liceach teraz sa pochodne czy sam sie doksztalcasz? rocznik '94 na pewno nie ma, nie wiem jak
mlodsze.
13 sty 17:56
Licealista: raczej dodatkowo robię na olimpiadę
13 sty 17:58
Dominik: to sie chwali
13 sty 17:59
needhelp: ambitnie

Olimpiady w liceum wymagaja jednak sporo wkladu wlasnego, a olimpiada z
matmy do prostych nie nalezy.
13 sty 18:00
Licealista: dzieki, w b) już znalazłem błąd, zapominam ciągle o tym że (ax)'=a i ciągle to pomijam ;< c)
zaraz zrobię , fajnie by było gdyby ktoś mi jeszcze z podpunktem a) pomógł bo tą wałkowałem
chyba z 5 razy , za każdym razem inaczej i za każdym razem niezgodnie z odpowiedzią
13 sty 18:01
needhelp: no to dobra, zaraz zajrze do tego "a"
13 sty 18:09
Licealista: dziękuję
13 sty 18:13
needhelp: Wedlug mnie powinno byc tak:
(dziedzine pomijam bo to chyba oczywiste)
| | −1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| * |
| * |
|
|
| | 1+ √1+x | | 2√1+ √1+x | | 2√1+x | |
Wymnozyc dasz rade, mozesz napsiac czy sie zgadza, jesli nie to wlacze myslenie
13 sty 18:14
Licealista: wyszło Ci dobrze, próbuję dojść w jaki sposób to zrobiłeś
13 sty 18:33
needhelp: To ci przeciez moge napisac, ale nie chcialem psiac jak poki nei wiedzialem czy dobrze.
Rozpisze to sobie w ten sposob:
√1 + √1+x=
√a
Zauwaz ze a to zlozenie funkcji, wiec wracajac do przykladu:
| | 1 | | −1 | | −1 | | 1 | |
( |
| )'= |
| (ze wzoru) * (√a)'= |
| * |
| * a' |
| | √a | | a | | a | | 2√a | |
13 sty 18:39
needhelp: Jakby cos bylo niejasne to pisz + olej bledy stylistyczne i literowki w poscie wyzej
13 sty 18:41
Licealista: dobra, juz zrozumialem, dzieki wielkie
13 sty 18:48