matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wqewq
fasda:
czy dobrze obliczylem ekstremum funkcji
2
y=x+
−lxn
x
2
D: x∊(0;
∞
)
2
2
2
1
y'=(x+
−lnx=(x)'+(
)'+(x
2
)'=1−
−
x
2
x
2
x
2
x
2
1
1−
−
=0/x
2
x
2
x
x
2
−x−2 Δ=1+8=0
√
Δ
=3
1+3
x
1
=
=2 min=(2;3+ln2)
2
1−3
x
2
=
=−1
2
13 sty 12:33