relacje
gościnka: zbadaj własności relacji R : R⊂R2 ∧ dla każdegox,y∊ℂ xRy ⇔ |x−2|=|y+2|
13 sty 12:28
PW: xℛy ⇔ [(x−2 = y+2) ⋁ (x−2 = −y−2)] ⇔ (x=y+4 ⋁ x=−y)
Liczby x i y pozostają w relacji ℛ wtedy i tylko wtedy, gdy są przeciwne lub pierwsza z nich
jest większa o 4 od drugiej.
Po takim "odczarowaniu" sensu relacji sprawdzenie zwrotności, symetryczności i przechodniości
nie powinno sprawiać kłopotu.
13 sty 13:12
gościnka: a czy mógł by mi ktos podpowiedzieć czy ta relacja jest przechodnia? bo mi wychodzi ze jest a w
odpowiedziach znowu ze nie jest...
13 sty 15:12
PW: Przechodniość tej relacji to prawdziwość implikacji
(xℛy∧xℛz)⇒zℛz.
Tak więc z założenia, że (|x−2|=|y+2|∧|y−2|=|z+2|) musiałoby wynikać |x−2|=|z+2|
dla wszystkich x,y,z ∊C..
Kontrprzykład:
5ℛ1 ∧ 1ℛ(−3), ale nieprawda, że 5ℛ(−3)
13 sty 16:01