matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
rosa:
oblicz całkę ∫x
2
/1+x
2
13 sty 12:19
Studencik:
∫x
2
/(1+x
2
) dx = ∫(1+x
2
−1)/(1+x
2
) dx = ∫(1+(−1/(1+x
2
) = ∫1dx + ∫(−1)/(1+x
2
) dx = ∫dx − ∫1/(1+x
2
) dx = x − arctgx + C
13 sty 12:24