Wielomiany
mysza: Dla jakich liczb R a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jest równa
R(x) :
W(x)=3x2−4x+1
P(x)=x+a
R(x)=7
Nie wiem za bardzo co zrobić z tym P(x) i jakiego x potem podstawić?
13 sty 12:08
Saizou : W(−a)=7
13 sty 12:10
mysza: 3a
2+4a−6=0
i wychodzi mi z tego paskudna delta
13 sty 12:15
mysza: no dobra, załóżmy już, że taka miała wyjść.. ale w kolejnym podpkt nie wiem znowu co zrobić..
W(x)=ax3+4x2+3x−1
P(x)=x2+3
R(x)=−3x−b
13 sty 12:25
mysza: pomóżcie
13 sty 13:43
Janek191:
( a x3 + 4 x2 + 3 x − 1) : ( x2 + 3) = a x + 4
− a x3 − 3 a x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
............. 4 x2 + ( 3 − 3a) x − 1
........... − 4 x2 − 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...........................( 3 − 3a) x − 13
zatem
( 3 − 3a) x − 13 = − 3 x − b
więc
a = 2 , b = 13
=================
13 sty 14:58
Janek191:
( 3 x2 − 4 x + 1 ) : ( x + a) = 3 x − ( 4 + 3a)
− 3 x2 − 3a x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− ( 4 + 3a) x + 1
( 4 + 3a) x + ( 4a + 3a2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..................... 3 a2 + 4a + 1
zatem
3 a2 + 4a + 1 = 7
3 a2 + 4a − 6 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = 42 − 4*3*( −6) = 16 + 72 = 88 = 4*22
√Δ = 2 √22
a = ( − 4 − 2 √22 )/6 = − 2/3 − √22/3 ⋁ a = − 2/3 + √22/3
=================================================
13 sty 15:06
mysza: nie mam pojęcia jak z
( 3 − 3a) x − 13 = − 3 x − b
wyszło..
a = 2 , b = 13
13 sty 15:13
Janek191:
3 − 3a = − 3
− 3a = − 6 / : ( −3)
a = 2
−−−−−
oraz
− 13 = − b => b = 13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 sty 16:41