matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, że...
kiko:
Wykaż, że istnieje dokładnie jedna liczba rzeczywista taka, że suma tej liczby i jej odwrotność jest równa 2.
13 sty 11:54
Saizou :
niech ta liczba będzie oznaczona jako x
1
x+
=2 zał x≠0
x
x
2
−2x+1=0 (x−1)
2
=0 x=1
13 sty 11:57