całka
Mateusz: Całka:
1
∫−−−−−−−−−dx
3√x+√x
3 cze 20:42
Mateusz: Doszedłem do momentu, ze powstało mi 6∫t3/(1+t), ale nie wiem jak dalej...
3 cze 20:52
Bogdan:
3√x =
6√x2 oraz
√x =
6√x3
Podstawienie:
6√x = t ⇒ x = t
6 ⇒ dx = 6t
5dt
| | 6t5 | |
∫ |
| dt, czy potrafisz dokończyć? |
| | t2 + t3 | |
3 cze 20:57
Bogdan:
Podziel t3 przez (t + 1)
3 cze 20:58
Mateusz: Dzięki, wyszło mi

Nie wiedziałem właśnie jaki trik zastosować.
3 cze 21:04
Mateusz: Bogdanie, a taki przypadek:
1
∫−−−−−−−−−−−−−−dx
√x(3√x+1)2
Mi wychodzi t4/(t6+1+t2), dobrze?
3 cze 21:35
Bogdan:
Podstawienie takie same, jak w poprzednim zadaniu.
6√x = t ⇒ x = t
6 ⇒ dx = 6t
5dt
| | 6t5dt | | t2dt | |
∫ |
| = 6 ∫ |
| |
| | t3(t2 + 1)2 | | (t2 + 1)2 | |
3 cze 21:44
Mateusz: A ile to jest
1
∫−−−−−−−−−−
(t2+1)2
3 cze 21:55
Bogdan:
| | dt | | t2+1−t2 | | dt | | t | |
∫ |
| = ∫ |
| dt = ∫ |
| − ∫ t * |
| dt |
| | (t2+1)2 | | (t2+1)2 | | t2+1 | | (t2 + 1)2 | |
Drugą całkę rozwiązuje się przez części
3 cze 22:14
Mateusz: Ok, dziękuję.
3 cze 22:19
Mateusz: Bogdanie a taka całka:
x2
∫−−−−−−−−−
√1−x6
3 cze 22:33
Mateusz: Czy tu nie ma wyjść: 1/3∫dt/(√1−t2)?
3 cze 22:36
Bogdan:
Tak
3 cze 22:45
Bogdan:
A przy okazji, pisząc ułamki możesz użyć klawisza U i potem za U w klamrach { }{ }
wpisujesz licznik i mianownik. Szczegóły zapisu znajdziesz tu obok
w
Kliknij po więcej przykładów
3 cze 22:48
Mateusz: oo dziękuję, nie znałem tej opcji

Uławtwia wiele.
Bogdanie a mam taką całkę: ∫ cosxsin
2xdx i chyba źle się za nią biorę
0
bo wychodzi mi 0. Robię tak, ż zamieniam sin
2x na (1−cos
2x), ale to co dalej się ciągnie
chyba jest niepoprawne. Jak powinienem to przekształcić?
3 cze 22:56
Andrzej: zwykłe podstawienie, sinx = t, tylko pamiętaj o zmianie granic całkowania
3 cze 22:59
Mateusz: No właśnie. tak robiłem, i granice wychodziły mi złe po cały czas podstawiałem π zamiast π/2 a
tak to wyjdzie

3 cze 23:03