styczna do wykresu
wiko: wyznaczyć styczną do x(lnx)
2 w punkcie przegięcia. Wyznaczyłem punkt przegiecia w 1/e i
współczynnik a=−1. Nie potrafie policzyć B bo wchodzi mi ln(−1) czego w rzeczywistych nie da
się policzyć. Może ktoś doradzić?
13 sty 11:27
AS:
| | 1 | |
Punkt przegięcia : xo = |
| |
| | e | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(xo) = |
| *(ln(1/e))2 = |
| *(ln 1 − lne)2 = |
| *(−1)2 = |
| |
| | e | | e | | e | | e | |
Równanie stycznej
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
f'(x) = (lnx)
2 + x*2*lnx*(1/x) = (lnx)
2 + 2lnx
f'(1/e) = (−1)
2 + 2*(−1) = 1 − 2 = −1
Równanie stycznej
y − 1/e = −1(x − 1/e)
y = 2/e − x
13 sty 12:12
wiko: jak wyliczyłeś B, troche nie rozumiem twojego rozwiązania.
13 sty 12:15
AS: W którym miejscu?
13 sty 12:21
wiko: prosta ma postać y=ax+b, interesuje mnie skąd policzyć b.
13 sty 12:46
AS:
y = a*x+ b
| | 1 | | 1 | |
y = |
| , a = −1 , x = |
| |
| | e | | e | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
| = −1* |
| + b => b = |
| |
| e | | e | | e | |
13 sty 13:03
wiko: Fakt, wszystko jasne, źle podstawiłem w pewnym momencie. Dziękuje AS.
13 sty 13:40