wyznacznik macierzy z liczbami zespolonymi
studentkaWAT:

umie ktoś wyliczyć ten wyznacznik macierzy
13 sty 02:13
Godzio:
z * (−z) * (0 * 2 − z * i ) = iz3
13 sty 02:26
studentkaWAT: ale z tym wynikiem chyba trzeba coś jeszcze zrobić?
też doszłam do tego momentu ale to nie koniec
13 sty 02:31
studentkaWAT: oj zapomniałam dopisać że cały wyznacznik =8.
więc iz3=8
czyli z =3√8i =2i =−2i
dobrze to liczę?
13 sty 02:38
studentkaWAT: czy może
3√8i =
2−i =2i

?
13 sty 02:44
Godzio:
Wielomian stopnia n ma n pierwiastków w ciele liczb zespolonych.
13 sty 13:06
studentkaWAT: czyli?xd
13 sty 14:22
asia: Jak udalo ci sie tutaj narysowac macierz? bo tez mam zadanie ale ni wiem jak je umiescic
13 sty 14:29
Krzysiek: czyli np. iz3 =8
23−(iz)3=0
...
13 sty 14:30
studentkaWAT: asia wybierasz "rysuję" tam u góry po prawej stronie, rysujesz dwie linie, następnie w opcjach
wybierasz T, klikasz w miejscu gdzie chcesz wpisać wartość i wpisujesz
13 sty 15:40
studentkaWAT: czyli np. iz3 =8
23−(iz)3=0
...
taki wynik mam zostawić?
13 sty 22:57
jikA:
Masz teraz skorzystać z podstawowego wzoru jakie uczą w szkole.
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
13 sty 23:14