matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną z definicji
maciej:
Oblicz pochodną z definicji: 1. lim Δx−>0
1
x
2. lim Δx−>0
1
x
2
+1
− ( 1/(x
2
+1) ) Liczę i liczę ale gdzieś popełniam błędy w rachunkach, poddaje się
pzdr
13 sty 01:52
Godzio:
1
1
−
x
x
0
x
0
− x
lim
x → 0
= lim
x → 0
=
x − x
0
xx
0
(x − x
0
)
−1
1
= lim
x → 0
= −
xx
0
x
0
2
13 sty 02:32
Godzio:
x→x
0
oczywiście
13 sty 02:32