wyznaczyć iloczyn skalarny wektorów
Kasia: wyznaczyć iloczyn skalarny wektorów oraz cosinus kąta między nimi: a=(1,5), b=(−2,3)
13 sty 00:36
looooool: 1 * (−2) + 5 * 3 = −2+15 = 13
13 sty 00:36
Kasia: a jak obliczyć cosinus kąta?
13 sty 00:39
ja: a*b= |a|*|b| *cos(a,b)
13 sty 00:47
pigor: .... , dany iloczyn skalarny |a|*|b|cosα= 13 ⇒
| | 13 | | 13 | |
⇒ cosα = |
| = |
| = |
| | |a| |b | | √26 √13 | |
| | 13 | | 1 | |
= |
| = = |
| − szukany kosinus . ...  |
| | √2 √13√13 | | √2 | |
13 sty 00:50
Kasia: dzięki!
13 sty 00:54