Stereometria
Overplay: Mamy dany prostopadloscia ABCDA`B`C`D` ktory w podstawie ma kwadrat o o dlugosci a. Odleglosc
od pkt A do przekatnej BD` wynosi d. Jaka jest objetosc.
Probowalem to zrobic z podobienstwa trojkatow tyle ze caly czas mi czegos brakuje. Nie moge
sobie wyobrazic w ktorym miejscu przekatna z ta odlegloscia sie "spotkaja" i jak to zrzutowac
na podstawe.
12 sty 23:56
Mila: ΔABD' jest prostokatny
AE=d , E to rzut punktu A na przekatną.
AE jest prostopadły do BD'
Oblicz sinus kata ABE, dalej policz BD' i wysokość.
Jak Ci nie wyjdzie odp. to jutro narysuje i napiszę obliczenia.
13 sty 00:26
Overplay: No wyszło, dziękuje bardzo za pomoc
13 sty 13:41
Mila: Z ciekawości, podaj wynik V.
13 sty 15:05
Overplay: v= a3 p{a2−2d2√d2−a2 chyba nie zbyt wyraznie napisane...
v= a3*√a2−2d2/d2−a2
13 sty 20:15
Mila:
13 sty 21:32