ciągi
cim: W pewnym ciągu suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn = 4(3n − 1). Wykaż, że jest
to ciąg geometryczny.
Zacząłem tak:
an = Sn − Sn−1
an = 4(3n−1) − 4(3n−1−1)
an = 12n−12n−1
i dalej nie wiem co zrobić. Pomoże ktoś? :c
Pozdr
12 sty 23:24
anmario: 12n−1 wyłącz przed nawias
12 sty 23:27
Mila: Źle to policzyłeś.
Należy wyznaczyć a
1 i q, a
n i sprawdzić czy S
1=a
1
a
n=4(3
n−1)−4*(3
n−1−1)=4*3
n−4−4*3
n−1+4=4*3
n−4*3
n−1
a
n=4*3
n−4*3
n−1=4*3
n−1*(3−1}=8*3*{n−1}
a
n=8*3*{n−1}
a
n+1=8*3
n
a
1=8*3
0=8
s
1=4*(3
1−1)=8=a
1
odp
a
1=8
q=3
a
n= 8*3
n−1 jest to c.g.
13 sty 00:01
anmario:
Tak, rzeczywiście, obliczenia są złe, ale intencje dobre

Powinno być:
an = S
n − S
n−1 = 4(3
n − 1) − 4(3
n−1−1) = 4*3
n − 4 − 4 * 3
n−1 + 4 = 4(3
n −
3
n−1) = 4 * 3
n−1(3−1) = 8*3
n−1
13 sty 01:37
cim: wiedziałem że gdzieś mam błąd w obliczeniach, chyba dlatego że nie wiem skąd to się wzięło
... = 4(3n − 3n−1) = 4 * 3n−1(3−1)
Dokładniej dlaczego po wyciągnięciu 3n−1 przed nawias zostało (3−1)?
13 sty 11:39
cim: up
13 sty 12:29
cim: up
13 sty 12:58
Mila: np. 35=34*3
analogicznie:
3n=3n−1*3
stąd
4*(3n−3n−1)=4*(3n−1*3−3n−1)=
=4*3n−1(3−1)=4*3n−1*2=
=4*2*3n−1=8*3n−1
13 sty 15:28