Wymowa wzorów skróconego mnożenia proszę o pomoc ^^
adaś =/: Coś dla polonistów xD
Wymowa wzorów skróconego mnożenia bardzo proszę o pomoc xD
Chodzi o wymowę
Pomóżcie mi z
Wzory skróconego mnożenia
kwadrat sumy (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
kwadrat różnicy (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
sześcian sumy (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
sześcian różnicy (a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
różnica kwadratów a2−b2=(a−b) . (a+b)
suma sześcianów a3 + b3 = (a+b) . (a2 − ab + b2)
różnica sześcianów a3 − b3 = (a − b) . (a2 + ab + b2)
kwadrat sumy trzech składników (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
3 cze 20:30
adaś =/: widzę że tu są same matematyczne mózgi xD
ale chodzi mi konkretnie o
sześcian sumy i różnicy
suma sześcianów i różnice
kwadrat sumy trzech składników
resztę to znam xP
3 cze 20:41