Liczby zespolone
Monika: Proste rownanie zespolone, ale cos źle mi wychodzi:
z
3+8i=0
Moim zdaniem:
z
1=−2i z
2=i+
√3 z
3=i−
√3
Odp w podręczniku:
z
1=2i z
2=−i−
√3 z
3=
√3−i
Moze ktos przeliczyć i jeżeli mam błąd to prosiłabym żeby swoje rachunki zapisal w skrocie bo
sprawdzalam juz 3 razy i bledu nie widze

Pozdrawiam
12 sty 23:22
Maslanek: z
3+8i=0
z
3−8i
3=0
(z−2i)(z
2+2zi+4i
2)=0
Można tak podziałać?
12 sty 23:35
Mila: Maslanek, dobrze .
Moniko to ze wzoru skróconego mnożenia.
i zapisz tak:
(z−2i)(z
2+2z−4)=0
Rozwiąż
II sposób
z=
3√−8i
|−8i|=8
| | 3π | |
φ= |
| i z postaci trygonometrycznej |
| | 2 | |
| | | | | |
zk=3√8(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
12 sty 23:44
Monika: Ale zauważcie ze tam jest 8i a nie 8i3
13 sty 12:25