obliczyc granice
sosna:
lim x→0− |4x+x2|
12 sty 23:00
asdf: a własne obliczenia?
12 sty 23:03
sosna: mysle ze mozna zapisać |x(4+x)| = −x(4+x) w tym przypadku
mam rację ?
12 sty 23:04
asdf: a to = 0
12 sty 23:07
sosna: czyli lim x→0− |x(4+x)| = lim x →0− −x(4+x) i co dalej ?
12 sty 23:08
asdf: to i tak dąży do zera..
12 sty 23:10
asdf: nie miałeś/aś czasem coś w mianowniku?
12 sty 23:11
sosna: faktycznie to wszystko dzielone przez x
cały dzien w pracy i nie ogarniam juz, wybacz
12 sty 23:13
sosna: czyli wynik będzie −4 ?
12 sty 23:13
asdf: −0 * (4+0) = ?
12 sty 23:17
sosna: a jeśli to jest dzielone przez x ? nie mogę skrócić ?
12 sty 23:19
sosna: | | −x(4+x) | |
lim x→0− |
| = lim x→0− −(4+x) = −4 |
| | x | |
gdzie jest błąd?
12 sty 23:21
sosna:
12 sty 23:25
asdf: a napisałeś, że to jest dzielone przez x? Może pierw warto przepisać cały przykład, a dopiero
później się zastanawiać?
12 sty 23:33
sosna: no ale jak spytałaś to już napisałem... więc −4 ?
12 sty 23:34
asdf: a dlaczego dopiero po moim pytaniu, a nie na samym początku
12 sty 23:37
sosna: przez pomyłkę i zmęczenie ....
12 sty 23:38
asdf: −4 z lewej strony, 4 z prawej, czyli granica w punkcie x0 = 0 nie istnieje.
12 sty 23:39
sosna: a musiałaby być równa lewostronna prawostronnej tak ?
12 sty 23:42
asdf: wyrażaj się pełnym zdaniem...nie wiem o co Ci chodzi.
12 sty 23:43
sosna: ale polecenie było "zbadaj istnienie pochodnej funkcji"
12 sty 23:43
asdf: Sorry, ale ja Tobie nie będę pomagać, nie potrafisz jasno się określić o co Ci chodzi,
dobranoc.
12 sty 23:45
sosna: no tak robiliśmy na zajęciach, że jak się bada czy istnieje pochodna to się sprawdza granice
obustronne...
to źle?
nie wiem czy jest sens jakieś pretensje do mnie mieć, ale okej − Twój wybór
12 sty 23:47
sosna: Może ktoś inny zechce mi pomóc ?
13 sty 00:12